EPIMELITIRIO 1502X1121 1
Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ
IMG 20210726 212153 Αντίγραφο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ [23/05/2008]

Την επόμενη Τετάρτη την 28.5.2008 και ώρα 7.00μμ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαϊας στην Πάτρα, στην οποία θα γίνει Παρουσίαση της Μελέτης «Χωρικές Επιπτώσεις της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και του Δυτικού Οδικού Άξονα (2004-2007)», που εκπονήθηκε από Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Αθανάσιο Μπέλλα. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών,  και τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Η μελέτη αυτή είναι η δεύτερη που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά τη λειτουργία της Γέφυρας το καλοκαίρι του 2004 και καταγράφει, όπως και η προηγούμενη, τις κοινωνικές, οικονομικές και ευρύτερες αναπτυξιακές επιπτώσεις του μεγάλου αυτού έργου στη Δυτική Ελλάδα.

Οι διαπιστώσεις της Μελέτης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τα άμεσα αποτελέσματα που δημιούργησε η λειτουργία της Γέφυρας στην περιοχή, όσο και για τις μελλοντικές τάσεις που διαγράφονται για την αναπτυξιακή πορεία της στο πλαίσιο του υπό κατασκευή δυτικού οδικού άξονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μερικά από τα συμπεράσματα της Μελέτης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση και να συμβάλουν  στη χάραξη πολιτικής και στη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, καθώς και για την έγκαιρη ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου και των φορέων στις εξελίξεις αυτές.

Ειδικότερα, η Μελέτη έχει λάβει ως ουσιαστική συνισταμένη των χωρικών επιπτώσεων της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου καταρχήν τα υπό κατασκευή μεγάλα συγκοινωνιακά έργα του δυτικού οδικού άξονα (Ιόνια Οδός και άξονας Β.Δ. Πελοποννήσου-ΠΑΘΕ), αλλά και τα πολυάριθμα μικρότερα (νέο λιμάνι Πατρών, λιμάνια Κατακώλου και Πλατυγιαλίου, αεροδρόμια Αράξου και Ανδραβίδας, Ακτίου κλπ). 

Λόγω των αναμενόμενων ευρύτατων επιπτώσεων των παραπάνω έργων στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής η Μελέτη του Πανεπιστημίου προτείνει την ίδρυση ενός μόνιμου Παρατηρητηρίου του δυτικού οδικού άξονα (Γέφυρα, Ιόνια, νότιο-δυτικό τμήμα ΠΑΘΕ), το οποίο, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, θα παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει σε συνεχή βάση τις επιπτώσεις όλου αυτού του τεράστιου και υπό διαμόρφωση δικτύου συγκοινωνιακών υποδομών, το οποίο αποτελεί ιστορικό προηγούμενο για την περιοχή.

Ήδη, τη συμμετοχή τους στο υπό ίδρυση Παρατηρητήριο έχουν αποδεχθεί να στηρίξουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ η Εταιρία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ έχει ανακοινώσει επίσημα το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον υπό σύσταση φορέα.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Μελέτης κκ. Παύλος Λουκάκης, πολεοδόμος, ομότιμος καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Μπέλλας και Βασίλειος Παππάς, αναπλ. Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και Δημήτριος Καραγιάννης, Γεν. Διευθυντής της Εταιρίας Τουριστικής

Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας. Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού κ. Βασίλειος Φούρκας.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς Ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σπ. Σπυρίδων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής κ. Στ. Κουμπιάς και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Αχαίας κ. Κ. Αντζουλάτος, Αιτωλοακαρνανίας κ. Παν. Τσιχριτζής και Ηλείας κ. Αγγ. Αγγελόπουλος.

Προηγούμενο ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ, ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter